Iga Swiatek mărturisește ceea ce a simțit chiar înainte de a pierde locul 1 în fața Arynei Sabalenka
Iga Swiatek a împărtășit că, spre sfârșitul perioadei ei de pe locul 1 mondial, a simțit că „întreaga lume” o așteaptă să piardă în sfârșit prima poziție. Swiatek, 22 de ani, a înlocuit-o pe Ashleigh Barty pe primul loc în 4 aprilie 2022.
Swiatek a rămas acolo pentru următoarele 75 de săptămâni înainte ca Aryna Sabalenka să o depășească pe poloneza de pe primul loc, după US Open din acest an. De atunci, Swiatek a fost clasată pe locul 2 în lume. „Poziția nr. 1 în clasament îți poate oferi aripi și adaugă energie pozitivă. Totuși, la sfârșitul perioadei în care eram lider, simțeam că întreaga lume așteaptă să cad din această poziție. Nu a fost ușor. Știu că am făcut totul pentru a rămâne înainte. Sunt conștientă că dacă voi lucra bine, voi reveni rapid în această funcție. Când ești numărul 2, este o situație similară cu cea mai mare parte a carierei tale. Este mai ușor să te concentrezi pentru a te dezvolta ca jucător de tenis”, a spus Swiatek.
Elena Rybakina critică organizarea de la WTA Finals
Elena Rybakina a terfelit organizarea finalei WTA după ce a avut un singur antrenament pe teren înainte de meciul ei de deschidere.
Când Rybakina și alte participante la finala WTA au sosit la Cancun, la începutul săptămânii, stadionul era încă în curs de construcție. Sâmbătă – cu o zi înainte de începerea finalei WTA – Rybakina a avut prima ei lovitură pe teren.
„Ei bine, pentru mine este surprinzător că nu am avut încă șansa să ne antrenăm. Cred că acum este singura zi. O să primesc prima lovitură diseară Mâine trebuie să joc meciul, așa că este puțin dezamăgitor.
Dar este ceea ce este. Presupun că vom încerca să facem tot posibilul pentru a arăta un tenis bun, ceea ce nu va fi atât de ușor, în condițiile astea de vânt. Dar în general, vreau să spun, Mexicul este foarte drăguț..”
Sabalenka, clasată pe locul 1, a fost de acord cu Rybakina, deoarece belarusa a spus că „acesta nu este nivelul pentru o finală WTA”. Pe de altă parte, de patru ori campioană de Grand Slam, Iga Swiatek a recunoscut că situația nu este perfectă, dar a refuzat să critice dur organizația. „Astăzi am avut șansa să mă antrenez pe terenul central aproximativ 45 de minute pentru prima dată. Este puțin diferit față de terenurile de antrenament. Cred că pentru a performa bine aici, trebuie doar să nu-ți pese de tot ce se întâmplă în jur, doar să te concentrezi pe a juca cel mai bun tenis posibil”, a spus Swiatek.
Între timp, Rybakina, în vârstă de 24 de ani, este pregătită pentru debutul ei în finala WTA. Anul trecut, Rybakina ar fi ajuns în finala WTA dacă s-ar fi contabilizat cele 2.000 de puncte de victorie de la Wimbledon. Rămâne de văzut cât de bine se poate descurca Rybakina la debutul ei în finala WTA.
Soția lui Pete Sampras se luptă cu cancerul ovarian
Starul tenisului, în vârstă de 52 de ani, a făcut publică o declarație prin intermediul ATP Tour, confirmând că modelul/actrița Bridgette, în vârstă de 50 de ani, a fost diagnosticată cu această afecțiune în decembrie anul trecut și de atunci a suferit o intervenție chirurgicală și chimioterapie și are acum „terapie de întreținere direcționată” pe măsură ce se recuperează.
Pete Sampras a lăudat rezistența partenerei sale și i-a aplaudat pe cei doi fii ai lor, Christian, în vârstă de 20 de ani, și Ryan, în vârstă de 18 ani, pentru că au fost un sprijin imens pentru mama lor.
Într-o declarație postată în X – cunoscută anterior sub numele de Twitter – el a explicat: „După cum majoritatea au ajuns să știe, sunt o persoană destul de tăcută și privată. Cu toate acestea, în acest an a fost o perioadă excepțional de provocatoare pentru familia mea și am decis să împărtășesc ceea ce se întâmplă. În decembrie anul trecut, soția mea, Bridgette, a fost diagnosticată cu cancer ovarian. De atunci, a suferit o intervenție chirurgicală majoră, a trecut prin chimioterapie și continuă cu terapia de întreținere țintită.”
El a adăugat: „Este greu să vezi pe cineva drag trecând printr-o provocare ca aceasta. Cu toate acestea, să-i văd pe băieții noștri intensificându-se și să fie susținători atât de puternici ai Bridgettei, pe mine și unul pe celălalt a fost uimitor”, a spus el, referindu-se la fiii Christian, 20 de ani, și Ryan, 18. ”Privind-o pe Bridgette, care continuă să fie o mamă și o soție incredibile. totul a fost inspirator.”
Pete Sampras a încheiat declarația: „De asemenea, am învățat că este foarte greu să obții sprijin atunci când ceva este pur și simplu prea greu de vorbit.
Acestea fiind spuse, cer cu umilință gânduri bune și rugăciuni pentru familia noastră, deoarece Bridgette continuă să prospere în călătoria ei de vindecare.” Cuplul s-a căsătorit în 2000 și are doi fii din 2002 și 2005.
Irina Bara câştigă turneul de la Heraklion
Irina Bara a câştigat turneul ITF de la Heraklion (Creta), dotat cu premii totale de 25.000 de dolari, duminică, după ce a învins-o pe compatrioata sa Andreea Mitu în finală cu scorul de 6-2, 6-1.
Irina Bara, 28 de ani și locul 190 WTA, cotată ca a doua favorită, s-a impus după o oră şi 24 de minute.
Bara o conduce acum pe Mitu (32 ani, 280 WTA), cap de serie numărul şapte la Heraklion, cu 2-1 în meciurile directe.
Ilinca și Anca cuceresc trofeul de la ITF Heraklion
Anca Todoni și Ilinca Amariei au cucerit trofeul de la ITF Heraklion, turneu dotat cu premii în valoare de 25 de mii de dolari, și cu o recompensă de 50 de puncte WTA, după finala de dublu.
Anca și Ili au reușit să câștige în fața favoritelor numărul unu la dublu, austriecele Sinja Klaus și Melanie Klaffner, cu scorul de 6-0 5-7 10-1, după un meci ce a durat o oră și 19 minute.
Tinerele noastre jucătoare au adăugat 50 de puncte WTA la zestrea ce o aveau în clasament.
Mulțumesc Ilinca pentru poză!
Bara contra Mitu în finala de la ITF Heraklion
Irina Bara, locul 140 WTA, a câștigat meciul din semifinală contra compatrioatei Anca Todoni, la turneul ITF de la Heraklion, turneu dotat cu premii în valoare de 25 de mii de euro.
Irina s-a calificat în finala turneului unde o va întâlni pe Andreea Mitu, 32 de ani și locul 280 WTA, pentru cucerirea celor 50 de puncte WTA.
Irina Bara a câștigat în trei seturi și aproape trei ore de joc, au mai lipsit 14 minute, cu scorul de 6-3 5-7 6-4, contra timișorencei Anca Todoni.
Andreea Mitu a avut un meci mai ușor, doar o oră și 18 minute contra franțuzoaicei Diane Parry, favorita unu a turneului, cu scorul de 6-1 6-2.
Finala de la Heraklion va fi între două românce, Bara contra Mitu.
Adevărul sincer al lui Holger Rune: „Îmi place reputația de băiat rău”
Holger Rune joacă la turneul ATP 500 de la Basel, unde a ajuns deja în semifinale.Pe de o parte, tânărul tenismen danez a reușit să capteze atenția spectatorilor și să creeze un anumit respect în jurul său.
Pe de altă parte, însă, și-a câștigat reputația de băiat rău pentru unele atitudini considerate de public ca fiind exagerate. O reputație care nu pare să deranjeze persoana în cauză.
”Îmi place foarte mult reputația mea. Îmi place starea mea de spirit, sunt luptător, toată lumea o spune, e o reputație bună. Este distractiv. Pentru mine este încă o problemă să accept să pierd. Toată lumea spune că trebuie să poți accepta înfrângerile. Când pierd un meci sunt trist și furios, este normal. Dar am mulți prieteni în vestiar. Îl cunosc bine pe Carlos Alcaraz de când eram mici, Novak Djokovic este incredibil de amabil, m-a ajutat foarte mult. Sunt o mulțime de tipi grozavi pe circuit. Nu am avut niciodată probleme. Există multă gelozie în viață, atât pot spune”, a spus Rune într-un interviu pentru ziarul L’Equipe.
Danezul s-a concentrat apoi pe mentalitatea pe care încearcă să o aplice în fiecare zi pentru a crește și a se îmbunătăți: „Ceea ce îmi place la tenis este să mă apropii cât mai mult de perfecțiune. Când ai senzația că lovești mingea potrivită cu senzațiile potrivite, vrei să continui pe această cale și să o faci cât mai des posibil. O senzație pe care o simțim de cinci, zece ori pe an și atât. Restul timpului ne petrecem transpirand, muncind din greu, lovind la nesfarsit. Tenisul este o viață de vis pentru mine, să fiu sincer. Fac asta pentru a simți astfel de emoții încă de la vârsta de 6 ani, pentru a concura cu cei mai buni și a fi unul dintre cei mai buni.”
Duelul dintre Swiatek și Sabalenka pentru numărul 1 la WTA Finals
Locația pentru evenimentul exclusiv feminin al acestui sport a fost aleasă cu mai puțin de două luni în urmă, iar vineri stadionul de la Cancun în sine era încă în construcție.
Singurul lucru care contează este ce se întâmplă și cum arată locul, când este jucată prima minge. Așa că va trebui doar să sperăm că totul este gata pentru meciurile de deschidere de simplu duminică după-amiază. Evenimentul este condus de aceeași companie, GS Sports Management, care a organizat o săptămână de finală WTA de succes la Guadalajara în 2021. Sperăm că acesta este un motiv de optimism.
Cele opt jucătoare au fost împărțite în două grupe de câte patru, numite după alte două orașe de pe malul apei din Mexic, Bacalar și Cheturnal.
Componenţa grupelor:
Grupa Bacalar
- Arina Sabalenka
4. Elena Ribakina
5. Jessica Pegula
8. Maria Sakkari
Grupa Chetumal
- Iga Swiatek
3. Coco Gauff
6. Ons Jabeur
7. Marketa Vondrousova
Primele două clasate din fiecare grupă avansează în semifinale. Prima clasată din fiecare grupă va înfrunta ocupanta locului 2 din cealaltă grupă. Semifinalele şi finala se joacă într-un format standard eliminatoriu.
Tamara Korpatsch a câștigat trofeul Transylvania Open WTA 250 2023!
Tamara Korpatsch este noua campioană a turneului Transylvania Open WTA 250. Jucătoarea din Germania în vârstă de 28 de ani a câștigat la Cluj primul ei titlu WTA 250, după ce a învins-o în finală pe Gabriela Ruse, scor 6-3, 6-4. Ambele jucătoare au avut o săptămână excelentă la Cluj. În urma victoriilor de aici, Tamara se apropie de cel mai bun loc ocupat în clasamentul WTA și va ajunge, de săptămâna viitoare, în jurul locului 80. Gabriela a revenit în forță în atenția lumii sportive, demonstrând că locul ei este în elita tenisului mondial. Venită la Transylvania Open cu wild card și clasată în afara topului 180 WTA, ea se apropie acum de revenirea în top 100 mondial.
Tamara Korpatsch: ”Această victorie înseamnă enorm pentru mine. Este primul titlu WTA 250 și primul pe hard! Sunt extrem de fericită! Este un turneu minunat și mă bucur că am câștigat. Am venit motivată, am avut racheta mea cea nouă și mi-am spus că acum pot să joc cel mai bun tenis al meu și pot să câștig acest turneu. Gabriela Ruse a fost adversara mea, dar și publicul a fost oponentul meu. Dar a fost o atmosferă minunată și e normal, Gabi e o jucătoare din România. La un momentan mi-am imaginat că fanii strigă Haide, Tammy!”
Gabriela Ruse: ”A fost ceva extraordinar ce mi s-a întâmplat în această săptămână și a fost un vis devenit realitate: să joc în fața publicului de acasă și să câștig atât de multe meciuri. Este cel mai de suflet trofeu! Chiar dacă la Hamburg am câștigat trofeul, Transylvania Open este altceva. Simt că am bucurat oamenii și le-am arătat cum este Gabriela Ruse de fapt. Și nu mă refer la tenis, ci la omul Gabriela Ruse.”
Gabriela Ruse s-a confruntat în finală cu dureri fizice puternice, însă și-a dorit să termine meciul, încurajată de aplauzele și susținerea publicului. Ea este a doua jucătoare din România care a ajuns în finala de simplu la Transylvania Open, după cea jucată în 2021 de Simona Halep.
Gabriela Ruse: ”Am muncit foarte mult în ultimul an. A fost greu să duc la final acest meci. La finalul primului set a început durerea de gambă. Durerea a fost foarte mare și nu o puteam controla, însă la un moment dat mi-am dat seama că nu o să pot câștiga meciul, dar mi-am dorit să lupt până la ultima minge. Dacă nu ar fi fost în România, probabil aș fi abandonat, pentru că am simțit la un moment dat că aș putea să agravez situația. Dar cred că românii și toți cei care m-au susținut meritau să vadă un final de meci frumos. La final, au fost lacrimi de bucurie.”
Jodie Burrage și Jil Teichmann au câștigat duminică finala la dublu, disputată cu Leolia Jeanjean și Valeriya Strakhova. Este primul titlu WTA 250 câștigat de Jodie și al doilea din carieră pentru Jil. Cele două au jucat pentru prima oară împreună.
Jodie Burrage: ”Mi-a plăcut mult să o am parteneră pe Jil și sper să jucăm din nou împreună curând. Pentru mine este o mare realizare, fiind primul titlul WTA 250, dar nu aș fi reușit să reușesc fără Jil.”
Jil Teichmann: ”Cred că nivelul nostru a crescut de la meci la meci. Este prima oară când jucăm împreună așa că a trebuit să ne cunoaștem puțin. Am avut o energie bună împreună, ne-am simțit bine pe teren și am fost pozitive. Sunt foarte fericită că am obținut acest titlu și sper ca acesta să fie primul dintre altele care vor urma. Am spus-o de multe ori, Transylvania Open e un turneu grozav, cu atât de multe facilități! Cu siguranță vom reveni și cu siguranță îl vom vota la finalul anului ca cel mai bun turneu WTA 250!”
Transylvania Open, cel mai bun turneu WTA 250 în 2022, a avut loc în perioada 16-22 octombrie 2023. Meciurile s-au jucat indoor, pe hard, în sala polivalentă BT Arena din Cluj-Napoca. În total, 32 de jucătoare au concurat la meciurile de simplu, și 16 echipe la dublu. În joc au fost puse 280 de puncte WTA și premii în valoare de 259.303 dolari.
Patrick Ciorcilă, directorul turneului Transylvania Open: ”A fost dificil să găsim un loc în calendarul WTA în acest an și, probabil va fi și mai dificil în 2024. Dar facem toate eforturile pentru a avea acest turneu pe termen lung în România. Mai ales că este cel mai bun turneul WTA 250 din lume! Peste 800 de oameni au lucrat în acest an la acest turneu. Întotdeauna încercăm să facem un extra-mile atât pentru public, cât și pentru jucătoare.”
Gabriela Ruse a intrat în lupta pentru trofeul Transylvania Open WTA 250
Ruse s-a calificat în finala turneului de tenis din Cluj, pe care o va disputata cu Tamara Korpatsch
Gabriela Ruse și Tamara Korpatsch se vor lupta duminică, 22 octombrie, pentru trofeul Transylvania Open WTA 250. Sâmbătă, Ruse a obținut o victorie superbă în semifinale, în fața favoritei 4 a turneului, Rebeka Masarova (6-1, 6-4) și va juca astfel a treia finală WTA din carieră, după cele din 2021 din Hamburg și Palermo.
Gabriela Ruse: ”M-am simțit extraordinar. În momentul în care am pășit pe teren mi-a venit să plâng. M-am abținut cu greu, iar oamenii care au venit astăzi să mă susțină au fost extraordinari. De fapt nu doar de azi, toată săptămâna. Mi-am dorit din tot sufletul să joc pe o astfel de arenă. De când eram mică mi-am imaginat astfel de meciuri. N-am știut cum să-mi manifest fericirea. Am pupat pământul pentru că sunt acasă. Au fost niște sentimente și trăiri pe care nu le-am mai avut niciodată. Nu am mai câștigat până acum atât de multe meciuri acasă, și e un sentiment extraordinar. Am simțit că a jucat România astăzi pe teren, nu Gabriela Ruse. Dedic această victorie în primul rând publicului, și în al doilea rând părinților mei, care vor veni mâine la meci.”
Gabriela a avut o săptămână excelentă la Cluj, chiar dacă a trebuit să facă față unor meciuri dificile. În primul tur ea a învins-o pe Alycia Parks, favorita 2, apoi pe Anna Bondar, pe Emiliana Arango și, acum, pe Masarova. Este a doua oară când o jucătoare din România ajunge în finala de simplu la Transylvania Open, după cea jucată în 2021 de Simona Halep.
Gabriela Ruse: ”Știu că Simona a jucat aici finală, pentru că m-a învins pe mine în primul tur. Simona a fost idolul meu și va fi câte zile voi avea și mă bucur că i-am egalat performanța. Aș vrea ca lumea să înțeleagă că dacă ești sănătos și îți dorești ceva cu adevărat, orice e posibil.”
Tot sâmbătă, Tamara Korpatsch a învins-o în două seturi pe Eva Lys și va juca la Cluj prima ei finală WTA. Cu această victorie, jucătoarea din Germania se apropie de cel mai bun loc ocupat în clasamentul WTA, ajungând, de săptămâna viitoare, în jurul locului 80.
Tamara Korpatsch: ”A fost un meci greu, Eva este o jucătoare puternică și joacă un tenis bun. Am jucat agresiv și am fost nevoită să schimb tactica de câteva ori pentru a o face să alerge mai mult pe teren decât mine. Îmi place mult la Transylvania Open. Am fost și anul trecut, dar am pierdut în al doilea tur al calificărilor. Acum sunt foarte fericită că voi juca prima mea finală WTA și sper că voi face un joc bun duminică.”
Jodie Burrage și Jil Teichmann au câștigat sâmbătă semifinala la dublu, în fața echipei formate din Dalia Jakupovic și Irina Khromacheva. Ele vor disputa marele titlu Transylvania Open la dublu cu Leolia Jeanjean și Valeriya Strakhova.
Jodie Burrage: ”Victoria de astăzi i se datorează lui Jil. Este prima dată când jucăm împreună într-un turneu. Ne-am cunoscut destul de bine în acest sezon și e minunat când poți să joci alături de o prietenă iar atunci când câștigi, e și mai minunat.”
Jil Teichmann: ”Sunt foarte mulțumită cu felul în care am reacționat, am intrat în tiebreak și am revenit în două ocazii din situații grele. Acesta este tot ce contează, modul în care reacționezi la ceea ce e pe teren și cred că am făcut o treabă bună.”
Duminică, 22 octombrie, vor avea loc finalele Transylvania Open WTA 250 la simplu și dublu.
Programul TERENUL CENTRAL (start ora 15:00):
J. Burrage (GBR) / J. Teichmann (SUI) vs L. Jeanjean (FRA) / V. Strakhova (UKR)
NB 5:30 PM T. Korpatsch (GER) vs [WC] E. Ruse (ROU)
Transylvania Open WTA 250 are loc în perioada 16-22 octombrie 2023. Meciurile se joacă indoor, pe hard, în sala polivalentă BT Arena din Cluj-Napoca. În total, 32 de jucătoare vor concura la meciurile de simplu, și 16 echipe la dublu. În joc sunt puse 280 de puncte WTA și premii în valoare de 259.303 dolari.
Bilete și acces
Fanii tenisului care vor să vină la turneu mai pot încă să achiziționeze bilete pentru ziua de duminică online sau de la casa de bilete amenajată la intrarea din BT Arena. Biletele la turneu sunt disponibile online exclusiv pe entertix.ro și sunt nerambursabile.