ATP Ultimele știri

Un fost campion al juniorilor la Roland Garros este principalul favorit la turneul ATP Challenger 100 ”Concord Iași Open – Powered by MET”

Turneul ATP Challenger 100 ”Concord Iași Open – Powered by MET” va reuni și la ediția din acest an, a 5-a, nume importante ale tenisului mondial, dar și jucători tineri, care aspiră la Top 50 ATP, cu un imens potențial de a pătrunde în viitor în primii 10. Acesta este de altfel și menirea turneului de la Iași, de a-i ajuta pe jucătorii aflați la început de drum.

Jucători de top participă la turneul de la Iași

Ediția a 5-a se va desfășura la Baza Sportivă Ciric din Iași, în perioada 8-14 iulie 2024, iar numele cel mai sonor de pe tabloul de simplu este Albert Ramos Vinolas (Spania), 36 de ani, numărul 108 mondial.

Jucătorul iberic, al doilea favorit la Iași, a atins cea mai bună performanță în circuit în anul 2017, când s-a situat pe locul 17 în ierarhia mondială după o finală disputată pe zgura de la Monte Carlo.

Vinolas a câștigat 4 titluri ATP în carieră, iar în turneele de Grand Slam a ajuns cel mai departe în sferturi, la Roland Garros, în 2016, an în care a făcut și tur 3 la Wimbledon.

Francezul Luca Van Assche, fost campion al juniorilor la Roland Garros, principalul favorit

Principalul favorit la Iași va fi francezul Luca Van Assche, 20 de ani, locul 102 ATP, un nume care va avea cu siguranță un cuvânt de spus în tenisul mondial.

Născut în Belgia, Luca Van Assche are și cetățenie italiană, iar în octombrie 2023 a atins cel mai bun loc în ierarhia mondială – 63. Anul acesta, Luca a ajuns până în turul 3 la Australian Open, cel mai bun rezultat la un turneu de Grand Slam, după ce a obținut victoria carierei în fața lui Lorenzo Musetti (28 mondial).

Luca a fost numărul 1 mondial la juniori, iar în 2021 a câștigat Roland Gaross-ul juniorilor la simplu, după o victorie în fața unui alt francez, Arthur Fils.

Considerat o mare speranță a tenisului francez, Luca Van Assche a participat anul trecut în Next Gen ATP Finals, iar anul trecut l-a întâlnit pe unul dintre idolii săi, Novak Djokovic, în fața căruia a cedat greu, în 3 seturi, în turul 2 la Banja Luka.

Al treilea pe lista capilor de serie este argentinianul de 25 de ani Camilo Ugo Carabelli (114 ATP), jucător care a cochetat cu prima sută mondială în ultimii doi ani, cea mai bună poziție fiind 96 – august 2022. Cel mai bun rezultat la marile turnee pentru Carabelli este un tur doi la Roland Garros, în 2022.

Tot din Argentina vine o altă tânără speranță a tenisului din America de Sud, Roman Andres Burruchaga, 22 de ani, locul 142 ATP. Burruchaga este antrenat de cunoscutul Leonardo Mayer, fost număr 21 mondial.

Radu Albot revine la Iași, după ce anul trecut a fost eliminat în primul tur

Moldoveanul Radu Albot, 34 de ani, ajuns pe locul 147 ATP, a atins cea mai bună poziție în ierarhia mondială în anul 2019 – locul 39. Radu revine la Iași dornic de revanșă, după ce anul trecut a cedat în turul I în fața argentinianului Juan Pablo Ficovich.

Argentinianul Juan Manuel Cerundolo, 22 de ani, numărul 154 mondial, fratele lui Francisco (25 de ani, locul 27 mondial), a debutat în ATP la 19 ani, iar un an mai târziu a reușit să ajungă în Top 100, după ce a câștigat 3 titluri Challenger în 5 finale.

Pe lista capilor de serie mai sunt americanul Nicolas Moreno De Alboran (26 de ani, 150 ATP) și bolivianul Hugo Dellien (31 de ani, 175 ATP, fost număr 64 mondial, în 2022).

Alte nume sonore înscrise la turneu sunt francezul Enzo Couacaud, cehul Jiri Vesely sau argentinianul Juan Pablo Ficovich.

Vesely, 30 de ani, fost număr 35 ATP în 2015, are două titluri ATP în carieră și a jucat în optimi la Wimbledon, în 2016 și 2018, anul trecut ajungând până în turul 3 la US Open.

Sesiuni de zi și de seară la turneul Concord Iași Open

Duminică, 7 iulie, sunt programate meciurile decisive din calificări, iar luni, 8 iulie, la ora 10.00, încep partidele de pe tabloul principal.

În fiecare zi vor fi două sesiuni, de zi (ora 10.00 – luni, ora 12.00 – de marți până vineri) și de seară (nu înainte de ora 16.30 – de luni până vineri).

Sâmbătă 13 iulie, sunt programate semifinalele la simplu și dublu, cu începere de la ora 11.00, iar duminică, 14 iulie, vor avea loc cele două finale, cea de dublu la ora 11.00, iar cea de simplu nu înainte de 13.00.

Directorul turneului de la Iași este Andrei Pavel, iar deținătorul licenței ”Iași Open” este Andrei Oriță.

După turneul masculin, în perioada 21-26 iulie se va desfășura la Iași WTA-ul 250 ”UniCredit Iași Open”, directorul de concurs fiind Daniel Dobre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *