Monden Ultimele știri

Azi este ziua în care Bjorn Borg, în vârstă de 18 ani, a câștigat primul dintre cele șase titluri ale lui French Open.

În această zi, 16 iunie 1974, Bjorn Borg, în vârstă de 18 ani, din Suedia, și-a revendicat primul titlu Roland-Garros.

Cel mai tânăr jucător care a câștigat vreodată turneul, a revenit din două seturi pentru a-l devansa pe Manuel Orantes în finală (2-6 6-7 6-0 6-1 6-1). Aceasta a fost prima pagină a legendei lui Borg și primul dintre cele 11 titluri majore cucerite între 1974 și 1981.

Suedezul avea să devină primul „rockstar” al tenisului, mai popular decât orice jucător de tenis, iar „Borgmania” avea să ia popularitatea tenisului drept un sport la un alt nivel.

Bjorn Borg, născut în 1956, a început să joace tenis la vârsta de nouă ani. Până la vârsta de 15 ani, era deja membru al echipei suedeze de Cupa Davis și pentru prima sa apariție în competiție și-a câștigat meciul de simplu împotriva neozeelandezului Onny Parun.

A devenit profesionist anul următor, în 1973, chiar înainte de a împlini 17 ani, iar la scurt timp a ajuns în finala de la Monte-Carlo, unde a fost învins de Ilie Năstase (6-4 6-1 6-2).

Pentru prima sa apariție la Roland-Garros, a ajuns în turul al patrulea, învins de Adriano Panatta (7-6 2-6 7-5 7-6).

Manuel Orantes, din Spania, s-a născut în 1949. Stângaci, anul său de vârf în turneu a fost 1972, când a câștigat trei titluri consecutive pe zgură (inclusiv cel mai important titlu de până acum, la Roma), înainte de a ajunge în semi- finală atât la Roland-Garros (învins de Patrick Proisy, 6-3 7-5 6-2) cât și la Wimbledon (învins de Ilie Năstase, 6-3 6-4 6-4). Înainte de Openul Francez din 1974, a a câștigat un total de 14 titluri în cariera sa.

În 1974, Bjorn Borg a concurat pentru a doua oară în tabloul principal de la Roland-Garros, unde era cel mai tânăr jucător. De la triumful său la Roma, a fost considerat unul dintre favoriți la Openul Francez. În drumul său spre finală, a dat dovadă de mult autocontrol pentru a supraviețui la două bătălii în cinci seturi, una în runda a patra împotriva lui Erik van Dillen (0-6 6-3 6-3 5-7 6-3) , al doilea în sferturile de finală împotriva lui Raul Ramirez (6-2 5-7 4-6 6-2 6-3).

Manuel Orantes avea mai multă experiență. Tânărul de 27 de ani, în drum spre finală, l-a învins pe starul în ascensiune argentinian Guillermo Vilas (3-6 3-6 7-6 6-3 6-2) și pe numărul 6 mondial Arthur Ashe în turul al patrulea (6-6). 1 6-2 6-2). Borg și Orantes s-au confruntat deja de cinci ori, iar după ce Orantes îl depășise pe Borg fără să piardă niciun set în primele lor trei întâlniri. Borg se impusese în ultimele două meciuri.

Niciunul dintre jucători nu mai participase la o finală de Grand Slam până actunci. La început, părea că experiența lui Orantes a dat roade. În timp ce era încă proaspăt, tehnica sa elegantă și atingerea sa rafinată l-au ajutat să depășească un Borg defensiv. Spaniolul a luat primul set, 6-2. Alergând în jurul suedezului cu reversul său minunat, Orantes a continuat să se îndrepte spre victorie până când a trecut cu 4-1 în setul doi. Loviturile lui Borg au câștigat apoi în adâncime și spin, iar el a reușit să egaleze scorul și să obțină un set point la 5-4.

Deși Orantes a salvat-o și a sigilat un avans de două seturi, susținând tiebreak-ul 7-4, el nu l-a putut împiedica pe Borg să inverseze brutalul scenariu.

Epuizat de consistența lui Borg, ținut la distanță de topspin-ul greu al adversarului său, Orantes s-a prăbușit și a pierdut următoarele trei seturi, 6-0 6-1 6-1.

Spaniolul, total epuizat, a punctat doar patru puncte în ultimele cinci jocuri.

Borg tocmai devenise cel mai tânăr jucător care a câștigat vreodată Roland-Garros.

S-a născut o legendă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *