

Grigor Dimitrov, forțat să se retragă de la Wimbledon în meciul cu Jannik Sinner din cauza unei accidentări la mușchiul pectoral
Luni, Grigor Dimitrov a fost nevoit să se retragă din meciul din optimile de finală ale turneului de simplu masculin de la Wimbledon, împotriva numărului 1 mondial, italianul Jannik Sinner, după ce a suferit o accidentare la mușchiul pectoral drept. Bulgarul în vârstă de 34 de ani câștigase primele două seturi cu 6–3, 7–5 și scorul era egal, 2–2, în setul al treilea, când accidentarea s-a produs în timpul unui game pe propriul serviciu. Aceasta este a cincea retragere consecutivă a lui Dimitrov dintr-un turneu de Grand Slam din cauza accidentărilor.
Organizatorii au decis să închidă acoperișul de pe terenul central după al doilea set, deși mai era suficientă lumină naturală. Dimitrov și-a exprimat dezacordul față de această decizie, însă supervizorul meciului a menținut hotărârea. Pauza de 15 minute ar fi putut contribui la accidentare, deoarece răcirea mușchilor ar fi jucat un rol important.
Sinner avansează în sferturile de finală, unde îl va întâlni pe americanul Ben Shelton. Shelton l-a învins pe italianul Lorenzo Sonego în patru seturi: 3–6, 6–1, 7–6(1), 7–5.

Fost număr 2 mondial: „Alcaraz și Sinner sunt la un alt nivel, restul sunt la ani lumină distanță”
Carlos Alcaraz și Jannik Sinner au câștigat ultimele șase titluri de Grand Slam la simplu masculin, iar un fost număr 2 mondial spune că aceștia sunt „la ani lumină” distanță de restul jucătorilor de pe circuitul ATP.
„Nimeni nu poate fi în urma lui Jannik și Carlos”, a declarat Goran Ivanišević, fost număr 2 mondial și campion la Wimbledon în 1991, într-un interviu acordat publicației Clay prin intermediul puntodebreak.com. „Doar [Novak] Djokovic. Cred că [Stefanos] Tsitsipas ar putea fi cu siguranță în Top 10. Poate între locurile 5 și 10. Totuși, dacă continuă așa, nu are nicio șansă.”
El a adăugat: „Este dur; mulți se antrenează știind că nu vor câștiga niciodată un Slam. Ei joacă la un alt nivel. Doar uitați-vă la finala de la Roland Garros. Ceilalți sunt departe în spate. Uitați-vă ce s-a întâmplat în Australia. [Alexander] Zverev, numărul 3, a fost departe. Singurul care poate să le țină piept este Novak.”
Zverev (nr. 3), Daniil Medvedev (nr. 9, fost campion la US Open) și Tsitsipas (nr. 24) au fost eliminați încă din primul tur la Wimbledon.
Sinner a câștigat Australian Open anul acesta, iar apoi Alcaraz a revenit de la 0-2 la seturi pentru a-l învinge pe italian într-o finală epică la Roland Garros.
Cei doi sunt considerați principalii favoriți pentru câștigarea Wimbledon-ului, însă Ivanišević crede că Novak Djokovic (nr. 6 ATP), veteranul de 38 de ani cu 24 de titluri de Grand Slam, este favorit, în ciuda înfrângerilor din ultimele două finale de Wimbledon în fața lui Alcaraz.
„L-a învins de două ori pe Sinner aici, iar în 2023 știm cât de aproape a fost să-l învingă pe Carlos”, a spus Ivanišević. „Anul trecut a avut o problemă la genunchi. Este cel mai bun jucător pe această suprafață. Nu văd de ce nu ar juca până în 2028.”
În ceea ce-l privește pe Tsitsipas, fost finalist la Roland Garros (2021) și Australian Open (2023), Ivanišević a fost extrem de sincer în evaluarea jucătorului pe care îl antrenează:
„Mă așteptam deja ca Wimbledon să nu meargă bine pentru el”, a spus el. „Nu este în formă. Simplu și clar. Nici fizic, nici mental. Situația lui este simplă: dacă face schimbări, mai ales în afara terenului, poate reveni, dar dacă nu, nimeni nu-l poate ajuta.”
„Îl pot ajuta în privința lucrurilor legate de tenis, dar cele din afara terenului, doar el le poate rezolva. Trebuie să se ocupe de acestea cât mai repede. Cea mai mare problemă a lui este reverul, în special slice-ul. Din punct de vedere tehnic, trebuie să-și ajusteze puțin priza, și trebuie să lucreze și la retur. A schimbat rachetele foarte des – asta trebuie să se oprească. La serviciu, își rotește corpul prea mult și ar trebui să-și apropie mai mult picioarele.”
„Situația din afara terenului îi cauzează cele mai mari probleme. Asta este ceea ce contează cu adevărat.”
În ceea ce privește viața personală, Tsitsipas s-a despărțit recent de fosta iubită, Paula Badosa, numărul 9 mondial, care de asemenea a pierdut în primul tur.

Djokovic se alătură lui Federer într-un club exclusivist al Wimbledonului masculin
Novak Djokovic a atins borna de 100 de victorii la Wimbledon, calificându-se fără emoții în optimile de finală.
Jucătorul de 38 de ani a trecut lejer de compatriotul său Miomir Kecmanovic, scor 6-3, 6-0, 6-4, pe Terenul Central.
Djokovic se află acum la doar cinci victorii în urma singurului alt jucător care a ajuns la 100 de meciuri câștigate la Wimbledon: marele său rival Roger Federer, cu 105 succese.
„Este un moment istoric, sună foarte bine,” a spus el. „Tenisul m-a format ca om, mi-a oferit lucruri incredibile în viață, așa că încerc să nu iau nimic de-a gata, mai ales la vârsta mea, când încă încerc să concurez cu jucătorii mai tineri.
Wimbledonul este turneul meu preferat, nu doar pentru mine, ci pentru majoritatea jucătorilor. Orice moment istoric pe care îl creez aici este o binecuvântare.”
În afară de momentul în care a fost făcut break când servea pentru meci, prestația campionului de șapte ori la Wimbledon a fost una de rutină, deși un voleu spectaculos din plonjon cu reverul, după un schimb epuizant, va rămâne cu siguranță în rezumatul zilei.
„A fost ca o stare de extaz, sincer,” a adăugat Djokovic. „Am fost super, super fericit. A venit și într-un moment foarte important. Cred că era 4-3, egalitate, un punct lung.
Amândoi alergam peste tot pe teren. Și apoi acel voleu din plonjon cu reverul, pe linie, lovitură câștigătoare. Abia aștept să văd reluarea.”
Lovitura a stârnit entuziasmul publicului de pe Terenul Central și al numeroaselor vedete din loja regală, printre care Sir Geoff Hurst, Sir Steve Redgrave și Lord Botham.
Spectatorii ar putea totuși să fi simțit că au primit cam puțin pentru prețul biletului, după trei meciuri dezechilibrate.
Cu siguranță, ora limită de 23:00 nu a fost în pericol, după ce Jannik Sinner a pierdut doar cinci game-uri în fața lui Pedro Martinez, iar Iga Swiatek a trecut de Danielle Collins în două seturi, înainte ca Djokovic să-și învingă compatriotul de 25 de ani în doar o oră și 47 de minute.
Djokovic, care vizează un record absolut de 25 de titluri de Grand Slam, îl va înfrunta pe australianul Alex De Minaur, cap de serie numărul 11, în cea de-a 17-a sa apariție în optimile de finală la Wimbledon.

Wimbledon permite vedetelor tenisului să încalce codul vestimentar strict după tragedia lui Diogo Jota
Wimbledon va permite jucătorilor să poarte banderole negre în semn de omagiu adus regretatului Diogo Jota, marcând o excepție de la codul vestimentar tradițional, exclusiv alb.
Atacantul lui Liverpool a murit într-un accident rutier la vârsta de 28 de ani, alături de fratele său, André Silva, după ce mașina în care se aflau a ieșit de pe carosabil în apropiere de Zamora, în nord-vestul Spaniei, în zorii zilei de joi.
Moartea sa prematură a survenit la doar zece zile după ce internaționalul portughez s-a căsătorit cu iubita sa de lungă durată, Rute Cardoso, alături de care avea trei copii.
Omagii au venit din întreaga lume a fotbalului, căpitanul naționalei Portugaliei, Cristiano Ronaldo, Lionel Messi și legendarul jucător al lui Liverpool, Jamie Carragher, numărându-se printre cei care și-au exprimat șocul și tristețea.
În timp ce lumea sportului este în doliu, Wimbledon este pregătit să se abată de la tradiție pentru a le permite sportivilor să-și aducă omagiul.
Clubul All England impune de obicei un cod vestimentar strict, complet alb, dar a relaxat regula, permițând jucătorilor de tenis să poarte banderole negre în timpul meciurilor în semn de respect pentru Jota.
Jucătorul portughez de dublu, Francisco Cabral, și-a exprimat deja dorința de a-l comemora pe conaționalul său.
Cabral a crescut în Porto, același oraș ca și Jota, și împărtășește prieteni comuni cu fostul jucător al lui Wolves.
A aflat despre tragedie în timp ce se îndrepta spre Wimbledon pentru meciul din primul tur la dublu, alături de partenerul său austriac, Lucas Miedler, cei doi reușind să îi învingă pe Jamie Murray și americanul Rajeev Ram pentru a merge mai departe.
După meci, jucătorul de 28 de ani a oferit un interviu emoționant, în care și-a exprimat durerea față de veste și a vorbit cu admirație despre Jota.
Cabral a spus:
„Nu l-am cunoscut personal. Dar cunosc un prieten care îl cunoștea. Un tip grozav.
Evident, o veste foarte, foarte tristă. Nu doar pentru lumea sportului, ci pentru toată Portugalia.
Este un idol. O icoană. O persoană atât de bună. Sunt foarte trist să aud ce s-a întâmplat.
Am primit vestea în timp ce conduceam spre Wimbledon. Îi doresc tot binele familiei sale. Era înconjurat de oameni minunați. Sper să treacă cu bine peste asta.
Era foarte muncitor, a trecut prin multe, a reușit lucruri mari în carieră și în viață. Foarte inspirațional pentru mine.
Juca pentru echipa națională. Una dintre cele mai bune echipe din lume. Am urmărit meciurile și mă bucuram când marca.
Mă gândeam la el în timp ce jucam. Sunt trist, ca toți din Portugalia. Dar trebuia să-mi joc meciul. Să mă concentrez. Sunt trist, desigur.”
Neavând timp să-și organizeze omagiul înainte de meciul de joi, Cabral a dezvăluit că intenționează să o facă în turul al doilea.
Întrebat dacă ar fi dispus să poarte o banderolă neagră în memoria lui Jota, a spus:
„Sunt deschis să fac asta.
Trebuie să găsesc o banderolă neagră pentru tricou. Dacă cineva poate aranja asta pentru mine, aș fi foarte, foarte fericit.
Desigur că aș fi deschis și la un moment de reculegere. E o legendă a țării noastre.”
Înainte de începerea meciurilor de azi de la Wimbledon, legenda tenisului Rafael Nadal a adus un omagiu lui Jota și fratelui său pe rețelele de socializare.
Spaniolul a scris pe X:
„O veste incredibil de tristă și dureroasă.
Toată dragostea, afecțiunea și sprijinul meu pentru soția lui, copiii, familia și prietenii săi într-un moment atât de greu.
Odihniți-vă în pace, Diogo Jota și André Silva.”

Calificatul Tarvet impresionează, dar nu-l poate șoca pe Alcaraz
Studentul universitar Ollie Tarvet nu a reușit să producă unul dintre cele mai mari șocuri din istoria Wimbledonului, parcursul de vis al britanicului încheindu-se în fața campionului en-titre de două ori, Carlos Alcaraz.
Calificatul în vârstă de 21 de ani a oferit un meci spectaculos – demonstrând semne clare ale potențialului său uriaș – dar a pierdut în cele din urmă cu scorul de 6-1, 6-4, 6-4 pe Terenul Central.
Clasat pe locul 733 mondial, Tarvet a reușit să-și creeze 11 mingi de break împotriva campionului de cinci ori la turnee de Grand Slam.
Însă englezul – care studiază în Statele Unite – a concretizat doar două dintre aceste șanse și nu a părut niciodată cu adevărat aproape de o surpriză majoră.
„Vreau să-i dau credit lui Oliver – îmi place jocul lui,” a spus Alcaraz, al doilea favorit, care a obținut a 20-a victorie consecutivă.
„Nivelul la care a jucat în primul său meci pe Terenul Central, ceea ce știu că este dificil, a fost foarte bun.
Știam că trebuie să fiu concentrat de la început. Sunt mulțumit de prestația mea.”
Parcursul lui Tarvet – cu patru victorii (trei în calificări și una în primul tur) – îi va aduce un premiu în bani de aproximativ 99.000 de lire sterline.
Totuși, conform regulilor din sportul universitar american, el are voie să păstreze doar 10.000 de dolari (aproximativ 7.290 de lire) ca profit anual, pe lângă acoperirea cheltuielilor din timpul turneului.
Deși a demonstrat că poate face față celor mai buni jucători profesioniști, Tarvet intenționează să se întoarcă anul viitor la Universitatea din San Diego pentru a-și încheia studiile în comunicare și media, într-un program de patru ani.

Moment șocant la Wimbledon: o jucătoare de 20 de ani, forțată să se retragă după ce a căzut într-un „șanț”
Jucătoarea germană de tenis Ella Seidel a fost nevoită să se retragă din meciul din primul tur de la Wimbledon, după ce a suferit o accidentare cauzată de o căzătură într-un așa-numit „șanț” aflat în spatele terenului.
Tânăra de 20 de ani și-a răsucit glezna în timp ce returna o minge trimisă de jucătoarea spaniolă Jessica Bouzas Maneiro, spre finalul setului secund, pe terenul 8. Seidel a acuzat dureri puternice și a avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce a pășit într-o zonă care nu era complet acoperită cu materialul de protecție din spatele terenului. Ea s-a prăbușit la pământ, ținându-se de gleznă, iar în cele din urmă a fost nevoită să se retragă din meci.
Clasată pe locul 109 mondial, Seidel a ratat astfel șansa de a câștiga premiul de 33.000 de lire sterline acordat pentru calificarea în turul al doilea, deși în acel moment se afla în dezavantaj cu scorul de 6-3, 3-2.
Unii fani au reacționat imediat, cerând ca jucătoarea germană să dea în judecată organizatorii turneului, susținând că All England Club ar fi trebuit să ia măsuri pentru a preveni un asemenea incident.
Un episod similar s-a petrecut în 2016, când Serena Williams a amenințat că îl va da în judecată pe arbitrul Andrew Jarrett, din cauza condițiilor alunecoase de pe terenul central de la Wimbledon.
„O să cad. Nu înțeleg. Nu pot pur și simplu să închidă acoperișul?”, a spus Serena în timpul meciului din optimile de finală, întrerupt de ploaie. „Dacă mă accidentez, îl dau în judecată [pe Jarrett].”
Jarrett a venit apoi pe teren, iar ambele jucătoare i-au transmis că suprafața era prea alunecoasă pentru a continua. Meciul a fost întrerupt până la închiderea acoperișului, după care Williams a învins-o pe Svetlana Kuznețova în două seturi.
Totuși, legenda americană a revenit ulterior asupra declarațiilor și a spus că nu ar da niciodată Wimbledon în judecată: „A fost în mijlocul meciului. Ce spun pe teren, fie că sparg rachete sau sunt prinsă în tensiunea momentului… Nu am niciun plan și nicio intenție să dau Wimbledon în judecată. Să fim serioși. Asta nu e ceea ce fac, nu e cine sunt.”
După retragerea lui Seidel, Jessica Bouzas merge mai departe în turul al doilea, unde o va înfrunta pe americanca Sofia Kenin, joi, pe terenul 10.

Lewis Hamilton și sora Prințesei Kate, puși într-o postură jenantă după ce li s-a refuzat accesul în Loja Regală de la Wimbledon
Wimbledon este unul dintre cele mai prestigioase evenimente din calendarul sportiv, cu un cod vestimentar strict și o etichetă riguroasă de urmat în Loja Regală.
Accesul în râvnita Loja Regală de la Wimbledon nu este deloc simplu, existând reguli stricte pe care chiar și figuri publice de talie mondială, precum Lewis Hamilton și Pippa Middleton, le-au încălcat. Standardele exigente de la SW19 impun ca bărbații să poarte cravată pentru a avea acces în aceste locuri ilustre – o regulă pe care Hamilton a învățat-o pe calea grea, ratând finala epică dintre Novak Djokovic și Roger Federer din 2015 pentru că nu a respectat codul vestimentar.
Superstarul de Formula 1 a fost refuzat la intrarea în prestigiosul eveniment după ce a sosit nu doar fără cravată, ci și cu o întârziere considerabilă. O sursă a relatat incidentul, spunând: „Lewis a ajuns cu o oră întârziere și nu purta cravată. I s-a spus că trebuie să poarte una pentru a intra în lojă, dar a avut o reacție nervoasă care a durat câteva minute, apoi a plecat. Există un cod vestimentar strict, iar personalul responsabil cu loja nu a avut de ales. I s-a cerut să nu intre.” La acea vreme, Hamilton (40 de ani) câștigase primul său titlu mondial cu Mercedes cu doar șase luni înainte. Chiar dacă fusese desemnat Personalitatea Sportivă a Anului de către BBC în 2014, acest titlu nu i-a oferit imunitate în fața protocolului regal.
Problemele de punctualitate le-au adus și Pippei Middleton – sora mai mică a Prințesei de Wales – și mamei sale, Carole, refuzul accesului în Loja Regală. Sosind târziu, nu li s-a permis să se alăture familiei lor. Acest incident evidențiază seriozitatea cu care personalul de la Wimbledon aplică aceste reguli, chiar și membrii extinși ai Familiei Regale fiind refuzați dacă nu le respectă. Totuși, Pippa și Carole au fost lăsate să ocupe locuri obișnuite pe Terenul Central.
Ei nu sunt singurii care au călcat pe bec în ceea ce privește regulamentul. Meghan Markle, Ducesa de Sussex, a supărat organizatorii Lojei Regale în 2019. Spectatorii au observat că soția Prințului Harry nu stătea alături de ceilalți membri ai Familiei Regale, cum ar fi fost de așteptat. Conform The Times, acest lucru s-a întâmplat pentru că purta blugi – vestimentație considerată nepotrivită pentru zona membrilor de la Wimbledon.
Același raport sugera că ducesa, originară din Los Angeles, i-a deranjat pe organizatori plecând imediat după ce Serena Williams și-a încheiat meciul. Andy Murray urma să joace în continuare, iar a părăsi evenimentul înainte ca un britanic să evolueze este considerat o gafă majoră pentru un invitat din Loja Regală.
„A vrut să vină incognito, dar au existat probleme”, a declarat o sursă de la All England Club pentru The Times. „Nu au putut s-o invite în Loja Regală pentru că purta blugi, dar nici nu conta, pentru că tot ce voia era să o vadă pe Serena. Andy Murray urma să joace pe Terenul 1, iar să nu urmărești un britanic, când faci parte din familia regală, e o gafă uriașă.”
Fostul număr 1 mondial, Ilie Năstase, a fost și el refuzat la intrarea în Loja Regală în 2017, din cauza comentariilor făcute în timpul Fed Cup din acel an. Românul a stârnit indignare cu o remarcă ofensatoare, numindu-le pe britanicele Anne Keothavong și Johanna Konta „f…k”, fiind ulterior suspendat trei ani de la competiții.