ITF Ultimele știri WTA

Viitorul tenisului feminin romanesc: Cine o ia pe urmele Simonei Halep?

Odata cu retragerea Simonei Halep din tenisul profesionist, se pune intrebarea: cine o ia pe urmele acesteia?

Simona Halep a adus Romania din nou in atentia tenisului mondial feminin, deoarece ea a obtinut performante remarcabile de-a lungul carierei.

La noi in tara, au existat mereu talente in tenis, indiferent ca vorbim de tenisul feminin sau tenisul masculin, insa putini jucatori au reusit sa se ridice la nivelul Simonei Halep. In prezent, cateva tinere jucatoare, precum Anca Todoni, Briana Szabo sau Eva Maria Ionescu, atrag atentia in circuitele ITF si WTA. Vor reusi insa ele sa se ridice la nivelul Simonei?

Unde a ridicat stacheta Simona Halep?

E destul de clar ca Simona Halep a ridicat foarte mult stacheta in ceea ce priveste tenisul feminin din Romania. Asta deoarece ea a reusit sa castige de-a lungul carierei 2 turnee de Grand Slam. Acest lucru a mai fost realizat doar de Virginia Ruzici in urma cu foarte mult timp, mai exact in anul 1978, cand s-a impus la Roland Garros atat la simplu cat si la dublu.

Toata lumea o considera pe Simona Halep cea mai buna jucatoare romanca din istorie. Pentru a vedea exact unde a ridicat stacheta Simona Halep, trebuie sa vedem mai intai ce performante a avut aceasta:

  1. A fost declarata cea mai buna jucatoare din lume a ultimului deceniu, dupa Serena Williams. Acest lucru s-a intamplat dupa ce si-a declarat intrarea in tenisul profesionist dupa cele 6 titluri WTA castigate in anul 2013. Din anul 2014, ea a intrat in Top 10 mondial, top din care nu a iesit pana la finalul anului 2019.
  2. Simona Halep a fost numarul 1 mondial timp de 64 de saptamani. Acest lucru o claseaza pe Simona Halep pe locul 10 all-time in ceea ce priveste acest capitol.
  3. Are la activ peste 20 titluri WTA si 17 finale
  4. Are doua titluri de Grand Slam castigate (Roland Garros si Wimbledon) si alte 3 finale jucate
  5. A avut cea mai lunga serie de saptamani consecutive in Top 10 mondial dintre jucatoarele aflate in activitate

Simona Halep a facut mai multe sacrificii pentru a ajunge la aceste performante. In anul 2009, aceasta a facut o operatie de micsorare a sanilor, urcand din acel moment de pe locul 263 WTA pana pe locul 1 in decurs de cativa ani.

Tinere sperante care pot sa ajunga pe urmele lui Halep

In cele ce urmeaza, vom vorbi despre 3 tinere sperante din Romania care pot sa calce pe urmele Simonei Halep si anume: Anca Todoni, Eva Maria Ionescu si Briana Szabo.

Anca Todoni

Anca Todoni este o tanara speranta din Romania in ceea ce priveste tenisul feminin. Este o jucatoare de mana dreapta, antrenata de Artemon Efremov, Adrian Cruciat si Adrian Gavrila. A inceput tenisul la 6 ani, iar lovitura preferata este forehand-ul.

Ne putem astepta ca Anca Todoni sa ajunga pe urmele Simonei Halep din mai multe motive. La doar 20 de ani, aceasta a intrat in Top 100 mondial si a reusit sa castige 2 titluri WTA 125, dar si sa obtina prima victorie pe tabloul principal al unui turneu de Grand Slam, mai exact la Wimbledon in anul 2024.

Anca Todoni se descurca pe toate suprafetele. Pe zgura, ea a castigat 116 meciuri din 157 meciuri disputate, pe hard a obtinut 18 victorii din 29 de meciuri, iar pe iarba a reusit sa castige de 5 ori in 7 meciuri.

Daca iti place sa urmaresti tenisul sau sa pariezi pe meciurile Ancai Todoni, iti recomand sa accesezi ponturi tenis azi, unde poti vedea analize detaliate despre meciuri de tenis din diferite circuite.

Eva Maria Ionescu

Eva Maria Ionescu este o alta tanara jucatoare de tenis din Romania aflata in plina ascensiune, care poate sa calce pe urmele Simonei Halep. La varsta de doar 17 ani, ea a reusit sa intre in clasamentul Top 1000 WTA. In prezent, ea ocupa pozitia 894. Chiar si la aceasta varsta frageda, Eva Maria Ionescu are un joc solid, reusind sa castige 31 de meciuri din cele 57 disputate.

In anul 2024, ea a avut cea mai buna clasare, pe locul 882. A reusit in acel sezon un total de 16 victorii in cele 25 de meciuri disputate.

Suprafata preferata a Evei este zgura, reusind sa castige inca de la inceputul carierei 25 de meciuri din 45 disputate. O alta suprafata buna pentru Eva este hard-ul, avand 4 meciuri si 1 infrangere in anul 2023 pe aceasta suprafata si un bilant de 2 victorii si 2 infrangeri in anul 2025.

Briana Szabo

Briana Szabo este o alta jucatoare din Romania care a reusit sa intre in Top 1000 mondial inainte de implinirea varstei de 20 de ani.

In acest moment, ea se claseaza pe locul 854 in clasmentul WTA la single si pe 276 la dublu. In acest sezon competitional, Briana Szabo are 8 meciuri castigate si 8 infrangeri. A castigat de-a lungul carierei un titlu la simplu si trei titluri la dublu in circuitul ITF.

Suprafata preferata a Brianei este zgura, iar cele mai bune rezultate le-a avut in sezonul 2022, atunci cand a castigat 24 de meciuri din 38 disputate.

Ce resurse exista pentru dezvoltarea tinerelor talente?

Pentru a asigura continuitatea tenisului romanesc, mai multe figuri emblematice s-au implicat in dezvoltarea de academii pentru copii. Astfel ca, in acest moment, Romania beneficiaza de mai multe academii private, printre care:

  1. Academia de Tenis Nastase & Marica – detine 14 terenuri de tenis
  2. Academia Ion Tiriac – face parte din Complexul Sportiv Ion Tiriac

Romania organizeaza anual numeroase turnee ITF si WTA de nivel mic si mediu, ceea ce contribuie la oportunitatea pentru sportivele locale de a se afirma si de a capata puncte valoroase in circuite.

Suna bine viitorul tenisului feminin romanesc?

Cu siguranta da, suna bine viitorul tenisului feminin romanesc. Sunt exemple clare de jucatoare care vin tare din spate, insa acestea trebuie sa fie serioase si sa munceasca precum Simona Halep pentru a ajunge la nivelul acesteia.

Insa pentru a asigura viitorul tenisului feminin, trebuie ca statul sa:

  • Investeasca continuu in infrastructura sportiva
  • Sa sustina jucatoarele care vin din spate prin oferirea unor burse
ATP Ultimele știri

Djokovic și Murray se despart după șase luni

Andy Murray nu va mai colabora cu Novak Djokovic în calitate de antrenor.
Decizia, care se spune că a fost luată de comun acord, înseamnă că Murray nu va fi alături de Djokovic când acesta va încerca să câștige al optulea său titlu la Wimbledon în luna iulie.

Djokovic, deținător a 24 de titluri de Grand Slam, a început colaborarea cu Murray în luna noiembrie.
Sub îndrumarea lui Murray, sârbul a ajuns până în semifinalele Australian Open, retrăgându-se în cele din urmă din cauza unei accidentări după ce a pierdut primul set.

Sezonul actual a fost dificil pentru Djokovic, după standardele sale ridicate, acesta pierzând meciul de deschidere în patru dintre ultimele cinci turnee. De asemenea, a fost învins în finala Miami Open de cehul în vârstă de 19 ani, Jakub Mensik.

„Mulțumesc, antrenorule Andy, pentru toată munca depusă, distracția și sprijinul din ultimele șase luni, atât pe teren, cât și în afara lui – m-am bucurat cu adevărat să ne aprofundăm prietenia,” a declarat Djokovic.
„Mulțumesc lui Novak pentru oportunitatea incredibilă de a lucra împreună și mulțumesc echipei sale pentru efortul depus în aceste șase luni,” a adăugat Murray.
„Îi doresc tot ce e mai bun lui Novak pentru restul sezonului.”

În ciuda începutului promițător de la Melbourne, parteneriatul dintre Murray și Djokovic a durat, în cele din urmă, doar patru turnee.

Monden Ultimele știri

Marta Kostyuk din Ucraina explică de ce a dat mâna cu Daria Kasatkina, născută în Rusia

Marta Kostyuk a declarat că gestul de a da mâna cu Daria Kasatkina a fost „un proces lung”, care a inclus discuții detaliate cu Federația Ucraineană de Tenis și echipa națională a Ucrainei de Billie Jean King Cup, înainte de a lua această decizie.

În cazul în care ați ratat momentul, Kostyuk a dat mâna cu Kasatkina – o jucătoare născută în Rusia – după meciul lor de la turneul de la Roma.

Din martie 2022, jucătoarele din Ucraina au evitat să dea mâna cu sportivele din Rusia și Belarus, ca formă de protest față de invazia rusă în Ucraina. Totuși, recent, semifinalista de la Roland Garros 2022, Daria Kasatkina, și-a schimbat cetățenia și reprezintă acum Australia. Decizia a venit după ce ea a criticat public regimul de la Moscova și poziția acestuia față de comunitatea LGBT.

Având în vedere opiniile sale despre războiul Rusia-Ucraina, nu a fost greu de înțeles de ce jucătoarele ucrainene de pe circuitul WTA o privesc pe Kasatkina într-o lumină diferită – una pozitivă. Totuși, mulți au dorit să știe ce a dus exact la excepția făcută de Marta Kostyuk.

„Mă bucur că s-a întâmplat așa. Cred că a fost un gest puternic, simbolic și necesar. E important ca lumea să vadă și să înțeleagă poziția noastră. Și a fost încurajator să văd publicații importante precum BBC și The Guardian preluând povestea – înseamnă că mesajul a fost auzit,” a declarat Kostyuk pentru Ukrainian Tennis – BTU.

„Desigur, fiecare are dreptul să ia propriile decizii. Dar cred că Daria este un exemplu despre cum, chiar și în circumstanțe dificile, poți rămâne om. Asta merită recunoscut. Am primit multe mesaje emoționante și de susținere. A fost o zi importantă – pentru mine personal și pentru întreaga noastră echipă.”

În sezoanele 2023 și 2024, Kostyuk și Kasatkina s-au întâlnit de trei ori fără să se salute la finalul meciurilor. Însă la Roma, pentru prima dată din meciul lor din 2021 de la Birmingham, cele două au dat mâna. Kostyuk a câștigat meciul de la Roma cu 6-4, 6-2.