Tenisul prinde trucuri de dopaj sau distruge cariera?
Un sistem conceput pentru a dezvălui trucuri în tenis a fost supus unei examinări ascuțite după ce fosta campioană de la Wimbledon, Simona Halep, a fost interzisă pentru o infracțiune de dopaj.
Jucătoarea britanică de dublu Tara Moore, care a pierdut doi ani din carieră, a ridicat, de asemenea, întrebări. Ea s-a întors recent după ce carnea contaminată a fost considerată sursa testului eșuat.
Cei din centrul Agenției Internaționale de Integritate a Tenisului (ITIA) – organismul independent înființat de organele de conducere ale sportului pentru a îndeplini misiunea de a oferi „tenis în care poți avea încredere” – insistă că încă își servește scopul.
“Nimeni nu vrea să-i pună în picioare pe jucători de tenis sau să le strice cariera fără motiv. Dar urmărim dovezile și expertiza independentă pentru a ajunge la o concluzie”, a declarat o sursă ITIA pentru BBC Sport.
Alții care și-au văzut cariera deraiată, de ceea ce unii percep drept procese complicate și inechitabile, nu sunt convinși.
“Pentru ei, este o procedură. Are o singură sarcină – să ne dea cea mai mare pedeapsă posibilă conform acuzației”, a declarat fostul număr 75 mondial Kamil Majchrzak, care a fost interzis timp de 13 luni după ce a eșuat un test antidoping în 2022.
De două ori campioană de Grand Slam, Halep, și-a menținut întotdeauna inocența și a criticat în mod regulat procesul ITIA în timp ce cazul ei era în desfășurare.
Fostul ei antrenor Darren Cahill a acuzat ITIA că a făcut „acuzații false și narațiuni false”, cerând o „revizuire completă” a modului în care funcționează.
Directorul executiv al ITIA, Karen Moorhouse, recunoaște că cazul fostului număr unu mondial al lui Halep „a ridicat câteva întrebări corecte și importante”. Însă agenția respinge apelul lui Cahill și spune că face totul după carte.
ITIA aplică regulile stabilite de Agenția Mondială Antidoping (Wada) și ar putea fi investigată dacă se consideră că nu le aplică corect.
La fel ca Halep, Majchrzak a picat un test în 2022 și și-a menținut nevinovăția. El spune că cazul i-a provocat „traume” semnificative.
Tânărul în vârstă de 28 de ani a jucat în mod regulat la cele patru turnee de Grand Slam, a reprezentat Polonia la Jocurile Olimpice din 2020 și a atins un clasament înalt în carieră când i s-a spus că un test de urină a arătat urme de steroizi anabolizanți.
Majchrzak a susținut că o băutură nutritivă pe bază de plante a fost contaminată. Testarea de către ITIA a mai multor plicuri nedeschise de supliment a confirmat că au explicat rezultatele adverse din testul său.
Fiind deja interzis provizoriu timp de șapte luni, el a decis să nu conteste în continuare suspendarea de 13 luni acordată. A putut să înceapă să joace din nou în ianuarie.
„Am depus mult efort în lucrul cu psihologul, antrenorii, soția și familia mea pentru a trece prin cea mai proastă perioadă în care nu am avut cea mai bună viață”, a spus el pentru BBC Sport.
“Viața mea a fost inutilă și fără un scop. Toată viața mea fusese despre tenis. Dintr-o dată nu am știut dacă voi juca din nou. A fost devastator”.
Moore, în vârstă de 31 de ani, a fost interzisă în mai 2022, după ce boldenonă și nandrolonă – steroizi anabolizanți pe lista interzisă a lui Wada – au fost găsiți în sistemul ei.
În decembrie 2023, un grup independent a hotărât că carnea consumată în timp ce ea juca în Columbia este sursa ambelor substanțe.
După hotărâre, Moore a descris „19 luni de suferință emoțională” în care și-a văzut „reputația, clasamentul și mijloacele de trai cum se scurgeau încet”.
Cu toate acestea, cazul nu s-a încheiat încă. ITIA face apel împotriva deciziei conform căreia ambele substanțe din sistemul ei ar fi fost rezultatul cărnii contaminate.
Moore și-a reluat cariera la un eveniment de nivel scăzut în Sardinia în această săptămână, la o lună după ce a lansat o pagină de strângere de fonduri pentru a o ajuta să revină.
Majchrzak estimează că a cheltuit „100.000 sau 150.000 de euro” pentru a-și lupta împotriva cazului, încă cheltuind din economii în timp ce călătorește prin lume încercând să-și refacă cariera.
În 2023, ITIA a efectuat 7.247 de teste antidoping în și în afara competiției. Dintre acestea, 13 au fost teste eșuate și au dus la suspendări provizorii.
Halep și Majchrzak au fost doi dintre cei trei top 100 de jucători care au fost sancționați, americanul Jenson Brooksby fiind și el interzis după ce a ratat trei teste antidrog într-un an.
„Credem că marea majoritate a jucătorilor de tenis sunt curați și intenționează să respecte regulile Programului antidoping de tenis (TADP)”, spune ITIA.
„De asemenea, este corect să spunem că unii sportivi vor alege să trișeze, iar alții pot încălca regulile din cauza neglijenței sau din neatenție”.
Halep, care a fost acuzată de două infracțiuni separate de dopaj, a primit inițial o interdicție de patru ani de către un grup independent. Pedeapsa ei a fost redusă la nouă luni de către Curtea de Arbitraj pentru Sport (CAS).
Cas a susținut parțial decizia inițială, dar a hotărât că „în raportul probabilităților” nu a luat roxadustat în mod intenționat.
ITIA a fost de acord că Majchrzak nu a luat în mod intenționat substanțe interzise. Dar s-a dovedit a fi „strict răspunzător” și ar fi trebuit să știe că există un „risc semnificativ” cu suplimentele.
În timp ce încearcă să evite să fie considerată „poliția” de către jucători, ITIA spune că nu există „flexibilitate pentru neglijență” în conformitate cu Codul Mondial Anti-Doping.
Halep, 32 de ani, a ratat 17 luni din ceea ce probabil va fi amurgul carierei ei. Atât a fost interzisă când interdicția ei inițială de patru ani a fost redusă în apel – la o suspendare mai scurtă decât perioada pe care o executase deja.
Moore și-a revenit în cele din urmă pe 30 aprilie – la aproape doi ani după ce a fost interzisă provizoriu.
Investigațiile asupra testelor antidoping eșuate sunt adesea complexe, mai ales atunci când un jucător neagă că a luat o substanță cu bună știință.
Un jucător va produce dovezi pentru a infirma sau a atenua testul eșuat, aducând investigații și teste suplimentare către ITIA.
În cazul lui Halep, tribunalul independent a primit circa 8.000 de pagini de probe de la avocații jucătoarei și de la ITIA.
„Aducerea unui caz la audiere și a deciziei ulterioare reprezintă sfârșitul unui proces care necesită timp și resurse grele, despre care recunoaștem că este stresant pentru sportivi”, a spus ITIA.