ATP Ultimele știri

Jannik Sinner își schimbă echipa

Sezonul lui Jannik Sinner a fost plin de succese și a certificat saltul de calitate pe care îl începuse deja la sfârșitul anului trecut. Asul italian a dat dovadă de o consistență impresionantă în 2024, asigurându-și un avantaj uriaș pe locul doi în clasamentul ATP. Numărul 1 mondial este aproape sigur că va termina sezonul în fruntea clasamentului ATP, cu excepția cazului în care sunt accidentări sau surprize șocante în ultimele turnee ale anului (jucate pe suprafața lui preferată).

Asul italian a fost declarat nevinovat de către ITIA, așteptând să vadă dacă WADA va decide să facă recurs împotriva achitării. Din cauza cazului de dopaj, Sinner a fost „forțat” să-și oprească colaborarea cu Umberto Ferrara și Giacomo Naldi. Potrivit La Gazzetta dello Sport, ar fi aproape oficială intrarea în echipa lui Marco Panichi, fostul antrenor de fitness al de 24 de ori campion de Grand Slam, Novak Djokovic.

În ciuda dificultăților din ultimele luni, Jannik a rămas mereu puternic mental și a câștigat US Open pierzând doar două seturi de-a lungul cursei sale uimitoare. Într-un lung interviu acordat canalului SuperTennis, după triumful său la New York, numărul 1 mondial s-a deschis asupra dificultăților sale recente.

„Adversitatea m-a făcut să cresc în multe feluri, trebuie să fii pregătit să treci prin anumite momente. În mintea mea, știam că sunt antrenat, că aveam un echilibru bun, dar am devenit și nervos în anumite momente. Pe partea de tenis, am simțit că m-am îmbunătățit și, chiar și atunci când lucrurile nu au mers perfect, am putut să mă țin de munca mea. tot ce am făcut.”

Sinner va sări peste Cupa Davis săptămâna aceasta pentru a-și recăpăta energia după ce a câștigat la Flushing Meadows, potrivit căpitanului Italiei Filippo Volandri. Numărul 1 mondial ar trebui să fie duminică la Bologna pentru a-și aplauda compatrioții, dar încă nu este sigur dacă va fi sau nu acolo.

 

ATP Ultimele știri

WADA analizează un apel la exonerarea campionului de la US Open, Jannik Sinner, de la cazul de dopaj

Agenția Mondială Anti-Doping încă nu a decis dacă va contesta decizia de a-l exonera pe campionul de la US Open, Jannik Sinner, de vina pentru testele sale pozitive cu steroizi și mai are încă trei săptămâni pentru a face acest lucru.

Timpul se scurge pentru a fi depuse contestații în acest caz la Agenția Mondială Antidoping și Nado Italia, agenția antidoping a Italiei, având la dispoziție doar câteva zile pentru a contesta decizia anunțată de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului la sfârșitul lunii august.

Există o fereastră de 21 de zile pentru a face apel, care a început când părțile au primit decizia. Orice contestație va fi depusă la Curtea de Arbitraj pentru Sport din Elveția.

Sinner a fost testat pozitiv de două ori pentru un steroid anabolic în martie, dar nu a fost suspendat deoarece ITIA a stabilit că agentul de îmbunătățire a performanței interzis a intrat în sistemul său neintenționat printr-un masaj de la fizioterapeutul său.

Un recurs i-ar putea pune în pericol titlul la US Open, dar Sinner și echipa sa juridică au furnizat dovezi științifice detaliate pentru a demonstra că explicația sa este credibilă.

Sinner a spus, după ce a câștigat al doilea titlu de Grand Slam, că lunile dinaintea soluționării cazului său nu au fost ușoare.

„Mi-a fost foarte greu să mă bucur în anumite momente”, a spus el, „deci cine mă cunoaște mai bine, știe că ceva nu a fost în regulă. Dar în timpul acestui turneu, încet am reluat să mă simt puțin mai mult cum sunt ca persoană.”

În timp ce alți jucători și-au exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care cazul lui Sinner a fost ținut secret, WADA și Nado Italia ar fi probabil interesate doar de detaliile științifice.

Un verdict de apel la CAS ar putea veni rapid – chiar și în doar câteva luni – dacă părțile sunt de acord să coopereze. Cel puțin așa a funcționat într-un alt caz de dopaj de mare profil în tenis în care a fost implicată Maria Sharapova.

Întregul proces pentru Sharapova cu CAS a durat doar patru luni – mult mai scurt decât majoritatea cazurilor de dopaj, care durează de obicei aproximativ un an. Cronologia se poate bloca cu complexitatea alegerii unui juriu, a găsirii unei date de audiere și a părților care fac schimb de documente și probe de la martori experți.

În timpul evenimentului de la Indian Wells din martie, Sinner a fost testat pozitiv pentru niveluri scăzute ale unui metabolit al Clostebol, un steroid anabolic interzis care poate fi folosit pentru uz oftalmologic și dermatologic. Este același drog pentru care starul de la San Diego Padres Fernando Tatis Jr. a fost suspendat de MLB în 2022.

Sinner a fost testat pozitiv din nou opt zile mai târziu într-un eșantion în afara competiției.

El a fost suspendat provizoriu de două ori de organismul de integritate din tenis din cauza acelor rezultate ale testelor, dar a apelat cu succes de două ori la un judecător independent și i s-a permis să continue să concureze în turneu.

Sinner a spus că rezultatele testelor sale s-au întâmplat deoarece antrenorul său de fitness a cumpărat un spray fără prescripție medicală numit Trofodermin în Italia care conținea Clostebol și l-a dat fizioterapeutului lui Sinner pentru a trata o tăietură de pe degetul kinetoterapeutului. Kinetoterapeutul l-a tratat apoi pe Sinner fără să poarte mănuși.

ITIA a declarat că a acceptat explicația lui Sinner, după 10 interviuri cu jucătorul și anturajul său, iar panelul independent a fost de acord la o audiere la mijlocul lunii august.

Sinner a anunțat mai târziu că și-a concediat cei doi antrenori.

Dacă Sinner a pierdut un caz de recurs la CAS, probabil că s-ar confrunta cu o interdicție maximă de doi ani în loc de patru. Interdicțiile de patru ani sunt de obicei rezervate sportivilor care nu pot demonstra că testul doping pozitiv a fost neintenționat.

Sinner a oferit o explicație clară unui tribunal independent din Londra, care judecă cazurile introduse de organismul de integritate din tenis.

Orice posibilă interdicție ar fi probabil retrodatată cu luna martie.

Nici WADA, nici Nado Italia nu tind să anunțe contestații, așa că probabil că ar reveni CAS să comunice dacă există un caz adus în fața instanței sportive.

În plus, Giovanni Fontana, un avocat italian care a lucrat la aproximativ 100 de cazuri de dopaj de-a lungul a 30 de ani, a declarat recent pentru Associated Press că cei doi antrenori ai lui Sinner ar putea risca o anchetă separată în Italia – indicând suspendarea de patru ani pentru un medic de club la o echipă de fotbal italiană în 2018 pentru administrarea Trofodermin unui jucător.